dimarts, 16 de juny del 2009

Parcs Nacionals a la Plana de Panonia


La Plana de Panonia compta amb 9 parcs nacionals, 52 regions de protecció de l'entorn, 145 àrees de protecció de la natura i centenars d'espais protegits que, en total, representen la desena part del total del territori. Entre ells, la UNESCO ha anomenat Patrimoni de la Humanitat a les coves càrstic de Aggtelek i al Parc Nacional de Hortobágy.


Els defensors professionals de la natura no només tracten d'evitar la destrucció d'aquests valors inigualables, sinó també s'esforcen per fomentar. Gran part dels territoris protegits es troben a disposició de tots els amics de la natura.


Es pot descansar a la vora dels rierols o de rius cabalosos, al costat de pintorescs estanys o al costat d'un dels majors llacs d'Europa. Emprengui el camí i de seguida es donarà compte per si mateix: en molts llocs toparà amb erms, pantans, zones inundades, boscos, pastures pràcticament intactes que conserven la flora i la fauna autòctones originals.

Després de l’agitada vida diària, no hi ha res que ofereixi un major descans que la natura. A la part d’Hongria queden encara moltes terres verges, fins i tot en els voltants de la capital. Fer un llarg passeig pels parcs nacionals o en els territoris de protecció natural unit a l'observació d'animals i aus és la forma més barata de relaxar-se i refrescar-se. Als que agraden les excursions a peu, en aquesta zona els esperen més d'onze mil quilòmetres de senders senyalitzats per a recórrer. Exemples d'ells són els que existeixen en el Parc Nacional Bükk i en les altes terres de Mátra, que circulen a través dels impressionants fagedes de les muntanyes més altes d'Hongria. Les zones boscoses dels rius i rierols i les coves mil·lenàries abunden al nord del país.


L'amor a la natura i la seva defensa és molt popular en aquesta regió. Fins i tot en temps del comunisme hi va haver una forta oposició als projectes gegantins que la ficaven en perill. No obstant, malgrat els molts aficionats a la vida a l'aire lliure, no és fàcil trobar aglomeracions, tret d'algunes excepcions.

Les parts més remotes de las colines de Buda i Pilis són poc freqüentades, fins i tot en la popular península de Tihany juntament al costat, la primera reserva natural del país, hi ha senders solitaris. A les muntanyes de Zemplén, al nord o al bosc de Bakony, a l'oest, es pot caminar tot el dia sense trobar ningú.

Per ser una regió tancada al mar, Panonua té una estreta vinculació amb l'aigua. Es calcula que hi ha més de 3.500 quilòmetres de camins d'aigua que travessen la regió en totes les direccions. Dos grans rius, el Danubi i el Tisza, el creuen de nord a sud i desenes d'afluents i rierols formen una embolicada xarxa aquàtica a tot el territor; diversos grans llacs: Balaton el major de l'Europa central i occidental, Velence, Ferty i Tisza i molts altres petits creen reserves úniques per a les aus i paradisos per als pescadors.


PARCS NACIONALS


Aggtelek
Aquest conjunt de prop de 700 coves que s'estenen entre Hongria i Eslovàquia al llarg de 25 quilòmetres, és un dels més espectaculars del món, declarat Patrimoni de la Humanitat. Al seu interior s'han identificat fins a 500 espècies animals i espècies vegetals pròpies de les formacions càrstiques. Hi ha diversos itineraris i en les coves més grans se celebren concerts.


Imatge de l'interior de les coves de Aggtelek


Balaton
A la península de Tihany es va crear la primera reserva natural d'Hongria per protegir l'abundant i variada fauna, els estranys cons formats per antics guèisers i els llacs creats en els cràters de volcans extingits. Hi ha nombrosos senders per explorar el parc.


Bükk
Com el seu nom indica, Bükk significa faig, en aquest parc del massís de Mátra abunden les fagedes, però també les coves,
més de 800 que es poden visitar a Lillafüred, l'aire pur i una naturalesa única amb flora i fauna variades.


Un dels camins envoltats per faig al parc nacional de Bükk


Duna-Dráva
Entre el curs del Danubi i el seu afluent el Drava s'ha creat aquest parc, inaugurat el 1996, en el qual es troben 121 espècies de plantes protegides, 43 classes de peixos, 24 de libèl·lules i 465 de papallones. A més hi ha cérvols, àligues i cigonyes negres.


Duna-Ipoly
A les rodalies de la corba del Danubi, comprèn les muntanyes de Pilis, Visegrád i Börzsöny i les valls del Danubi i Ipoly i entre les seves belleses naturals hi ha grutes, columnes de pedra amb forma d'orgue, fins a 335 fonts d'aigua i multitud d'espècies de plantes, algunes de l'època glacial, aus i altres animals.


El riu Danubi al seu pas pel parc Nacional de Duna-Ipoly


Ferty-Hanság
Format pel llac Ferty, entre Àustria i Hongria, i el canal Hanság és un territori poblat de aiguamolls, en els que nien 210 espècies d'aus. Es pot visitar en barca, observant, de passada, les originals habitatges lacustres.


Hortobágy
Situat al centre de la Gran Llanura és un autèntic oasis en mig de l'estepa. Cal recórrer amb guia i no estan permesos els vehicles a motor. Poden observar grulles, llúdrigues, senglars i els animals habituals a la plana, bous grisos i cavalls nóniusz. El parc és Patrimoni de la Humanitat des de 1999.


Kiskunság
Com en Hortobágy, la major part del parc és prat. Degut a la seva gran extensió, més de 48.000 hectàrees, està dividit en diverses zones, la majoria tancades al públic. Crida l'atenció les dunes mòbils i els seus espectaculars llacs.


Una de les praderes del parc Nacional de Kiskunság

Körös-Marose
Compost per sis seccions, és un dels parcs més recents. Conté des de boscos de tipus tropical i llacs coberts de nenúfars, fins a 18 espècies d'estranys cargols.




font: www.europa.eu, www.hungriaturismo.com