Bloc dedicat a la descripció geogràfica de la regió de Panonia situada al centre d'Europa i rodejada de grans serralades, una regió dividida entre diferents països però que tot i això conserva la seva unitat regional.
*Dissenyat per visualitzar-lo correctament amb Mozilla Firefox
dilluns, 15 de juny del 2009
Àustria a la Plana de Panonia
Àustria és un país de la Unió Europea que limita al nord amb Alemanya i la República Txeca, a l'est amb Eslovàquia i Hongria, al sud amb Eslovènia i Itàlia i a l'oest amb Suïssa i Liechtenstein. La seva superfície és de 83.871 km ², i té 2.558 km de fronteres, sense costa. La Plana de Panonia es troba a l'oest del país banyada pel riu Danubi. És el principal riu d'Àustria tot i que només recorre part del nord i oest del país. No obstant això, gairebé tots els rius del país són tributaris de Danubi. Les excepcions són el riu Vorarlberg, que és tributari del Rin, i petites zones del nord, que són tributàries de l'Elba a través del riu Moldava. El Danubi entra a Àustria per Passau, a la frontera amb Alemanya. Passa per les ciutats de Linz i Viena, i continua fins a Bratislava, a la frontera amb Eslovàquia després de recórrer 357 km a Àustria. Al poc d'entrar al país rep al Inn (Eno), que passa per Innsbruck, l'afluent més important és el Salzach, que passa per Salzburg. El Inn porta, en la seva desembocadura, tanta aigua com el propi Danubi. Un altre dels afluents importants del Danubi és el Traun, que té, en el seu curs alt dels llacs Hallstatt i Enns. Els afluents més importants d'aquest riu són el Steyr i el Leith, que corre durant molts quilòmetres paral lel al Danubi. Per la dreta, i fent frontera amb la República Txeca, li arriben les aigües del Moravě. El Danubi és un riu internacional fàcilment navegable per barcasses fluvials. Aquest caràcter de via de comunicació va ser vital per Àustria, ja que va suposar la base de la seva economia durant segles.
Les terres baixes de Panonia es corresponen amb la vall fluvial del Danubi. Ocupen l'est i el sud-est del país. En elles trobem turons suaus i altiplà, d'altituds inferiors als 500 metres. Les conques d'aquesta regió se centren al voltant de Klagenfurt, Graz i Viena, i s'estén fins a les fronteres amb Servia i Hongria. Podem trobar grans valls d'al luvió en les marges dels rius Danubi i Leith.
La vegetació austríaca a la plana de Panonia pertany al imperi Holoàrtic. Es tracta d'un bosc mixte de planifolis i coníferes, amb predomini del bosc caducifoli a les valls i la plana del Danubi, i de coníferes a les muntanyes. Les espècies dominants són el faig, el roure i les coníferes com el pi, altres són el bedoll. Els sòls austríacs són fèrtils, especialment els de les valls. En general es tracta de sòls al·luvials rics en nutrients. Les regions més grans amb sòls fèrtils són les de Viena, Klagenfurt i Graz.
Font: a partir de dades de www.austria.info/es i www.europa.eu