diumenge, 14 de juny del 2009

BIOGEOGRAFIA DE LA PLANA DE PANONIA

La vegetació típica del centre de la plana de Panonia és el bosc mixte de planifolis i coníferes. Les espècies dominants són el faig, el roure, el til·ler i les coníferes, com el pi. No obstant això, no és el bosc el que predomina a la Plana de Panonia. Aquest es troba molt degradat, a causa de la pressió humana i a les condicions de baixa pluviositat i temperatures contrastades. Tampoc el terra, que pel seu fort caràcter al luvial, o sorrenc, té gran quantitat d'aigua, és propici per a la formació de grans boscos. En el paisatge del centre que domina és una gran praderia de herbàcies anomenada Puszta. En realitat és l'estepa típica dels climes de caràcter continental. Tot i així, aquesta formació herbàcia està en retrocés, substituïda per grans explotacions agrícoles. Una mica més del 53% de la superfície de la plana està conreada de forma permanent.

Com fauna representativa d'aquesta zona destaca la raça bovina de gran alçada i constitució robusta, descendent dels prehistòrics uros, els bisons d'Europa. També es troben altres tipus de bestiar com vaques, porcs i ovelles. Les aus són abundants en tot el territori però és en el Llac Balaton on hi ha una major varietat, tant de fauna com de flora.

Els que ja hagin estat a aquesta regió, saben que es tracta d'un territori excitant i peculiar, és increïblement variat. Les planes estan trencades de tant en tant per pujols, i també algunes muntanyes, més o menys grans, contemplen al visitant des de la seva alçada. Té una naturalesa única, en bona mesura protegida, que permet observar milers d'espècies de flora i fauna que difícilment es troben en altres llocs.

A meitat de la gran plana, com una aparició entre les terres seques del Alföld, sorgeix el llac Tisza, una sinuosa i desigual extensió d'aigua, poblada de vegetació i fauna contrastada amb el món urbà que constitueix un dels majors encants turístics a la zona oriental de Panonia.


La ràpida industrialització d'aquesta zona i el rebre les masses d'aire contaminat d'Alemanya i Àustria ha provocat greus problemes, en la seva naturalesa. A banda de la contaminació habitual de les empreses que utilitzen tecnologia molt obsoleta i contaminant el centre pateix greus problemes de pluja àcida. Els rius, llacs i aigües subterrànies estan seriosament contaminades. En situació molt precària es troba el Danubi, que ja entra contaminat i amb prou feines rep tractament al seu pas per Hongria. El lago Balatón té nivells de contaminació molt alts, malgrat el seu ús turístic. Per pal·liar aquesta situació s'estan fent importants esforços per baixar els nivells de contaminació. Els seus aiguamolls tene importància internacional i per això estan protegits per diverses figures internacionals que permeten la protecció i la promoció d'aquestes zones.




font: Elaboració pròpia a partir de Gran Atles Europeu
foto: mundoteka